Aktualitások

10 éves fennállását ünnepli a Ceferino Ház

alt

 

Konferencia és hálaadó ünnep a Ceferino Ház fennállásának 10. évfordulója alkalmából.

A Magyar Kurír fényképes beszámolója az ünnepről itt!

Program:  

10:00 - Megnyitó
10:10 – Dr. Beer Miklós váci megyéspüspök Cigánypasztoráció? - Ceferino Ház?- Miért?
10:30 - Dr. Székely János püspök, az MKPK cigánypasztorációs bizottságának elnöke A cigánypasztoráció helyzete a Katolikus Egyházban
10:50 – Ének
11:00 – Dúl Géza a Ceferino Ház vezetője Ceferino Ház a kihívások előtt 2017.
11:20 – Kávészünet
11:30 – Kerekasztal-beszélgetés: 10 év gyümölcsei a Ceferino Házban Résztvevők: Bari József, Csemer Csaba, Suhajné Pikács Gizella, Bálint Csabáné, Lakatosné Bangó Mária
12:15 – Hálaadó szentmise
13:15 – Agapé 14:00 - ,,Örüljetek velem” – Visszaemlékezés az elmúlt 10 évre Tanúságtételek, vers, ének, tánc, kulturális műsor a Boldog Ceferino Családi Napközi Hálózat gyermekcsoportjainak előadásával
15:55 Zárás, születésnapi torta

 

 

 

De Colores! - Jelentkezzen Ön is cursillora!

 

Cigány cursillo a Váci Egyházmegyében:
Férfi cursillo - 2016. szeptember 15-18.

Női cursillo - 2016. szeptember 29- október 2.

Jelentkezési lap letölthető ide kattintva.

Jelentkezés Váci Egyházmegye:
Gyöngyösi Gyula
telefon: 0629333789
elektronikus levelezési cím:  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
postacím: 2230 Gyömrő, Rudolf utca 17.

De colores! – Tájékoztató levél cigány –és hátrányos helyzetű Testvérek számára

A cursillo mindenekelőtt nem tanfolyam, nem egy lelkigyakorlat, hanem élmény. Ezért nem lehet pontosan meghatározni és leírni. Át kell élni! A cursillo módszerének jellemzői a barátság, a természetesség, az őszinteség és a belső tűz. A cursillóban a résztvevő találkozik önmagával, Istennel és az embertársaival. Egy hármas találkozást él át. A cursillo általában fellelkesíti, megrendíti, erővel tölti el a résztvevőket. Sokan egy életre szóló fordulatot tapasztalnak meg. Gyakran a cursillo által fontos barátságok szövődnek, új közösségek születnek. A cursillo nemcsak vallásos embereknek szól, hanem mindenkinek, akinek nyitott a szíve és a gondolkodása, aki őszintén keresi az élete értelmét, törekszik a hiteles életre. A cursillo egy hétvégén zajlik, csütörtökön estétől vasárnap délutánig tart. Utána pedig folytatódik egy felfrissült, megújult életben… A cursillót a katolikus egyház szervezi, a program vezetői világi keresztények. A Boldog Ceferino Alapítvány a cigány –és hátrányos helyzetű személyek részvételét anyagilag is támogatja.

Székely János Esztergom-Budapesti segédpüspök, a Magyarországi Cursillo lelkivezetője

 

Jelentkezés országosan:
www.boldogceferinoalapitvany.hu
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Boldog Ceferino Alapítvány - 2500 Esztergom, Temető út 12.
Sárközi János Csomo
Tel: + 36 20 823 1403

 

A Boldog Ceferino Intézet képzései

 Lelkipásztori munkatárs – roma pasztorációs szakirány (Képzési tájékoztató)

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2014. dec. 1-3-i ülésén megalapította a Boldog Ceferino Intézetet, melynek elsődleges feladata roma pasztorációs lelkipásztori munkatársak képzése. Az Intézet képzései 2015 őszétől fognak elindulni.
 • Felvételi követelmények
  • a jelentkező olyan roma vagy nem roma identitású személy lehet, aki szeretne aktívan közreműködni a roma pasztorációban, közösségek szervezésében
  • 8 osztály (Rendkívüli esetben ez alól felmentést lehet kérni)
  • keresztlevél
  • lelkipásztori ajánlás (e mellett esetleg kisebbségi önkormányzat, iskola, polgármesteri hivatal, egyházi közösség ill. mozgalom, civil szervezet ajánlása, ha ilyenekkel szorosabb kapcsolatban van a jelentkező).
  • motivációs levél (saját kézírással; iskolák, család, eddigi élettörténet)
 • Felvételi
  • írásbeli (hitbeli ismeretek)
  • személyes beszélgetés
 • A képzés egy lelkiségi bevezető tanfolyammal kezdődik. (Elsődlegesen cursillo, de igény esetén felmerülhet egyéb bevezető kurzuson való részvétel is. pl. Fülöp kurzus) Amennyiben a jelentkező már részt vett ilyenen, nincs szükség az újabb részvételre!
 • Képzések: 5-ször 3 nap, több helyszínen az országban. Tervezett helyszínek: Alsószentmárton; Karcag; Máriabesnyő; Mátraverebély Szentkút; Eger; Kaposszentbenedek; Esztergom; Máriapócs; Miskolc; Vác; Budapest.
 • A program keretében fizetjük a résztvevők utazási és bennlakási költségeit!
 • A résztvevőknek leckekönyvük lesz, amelyben az egyes tanegységek elvégzését igazolják az oktatók.
 • A képzés része egy-két működő roma pasztorációs helyszín közös meglátogatása is.
 • A Lelkipásztori munkatársak (roma pasztorációs szakirány) feladatai:
  • Kapcsolattartás a helyi plébánossal. Munkájukat az ő irányítása alatt végzik.
  • Családi közösségek (imaalkalmak, bibliakörök) szervezése a plébános irányításával.
  • Közvetítés a roma családok és a plébános, a plébániai közösség között. Keresztelő, temetés, elsőáldozás, esküvő stb. esetén a családok felvilágosítása, bekísérése a plébániára, esetleg – a plébános megbízásából - szentségfelkészítő oktatás megtartása.
  • Közvetítés a roma családok és az iskola, az önkormányzat stb. között.
  • Délutáni gyerekprogramok szervezése.
  • A Szentmisékre a roma közösség, gyerekek elkísérése, ministránsok kiválasztása a roma gyerekek közül, felolvasók betanítása.
  • A plébános megbízása alapján hitoktatás pótlása roma gyerekeknek, akik valamilyen okból nem jártak hittanra.
  • Zarándoklat szervezése. Ünnepség, találkozó szervezése.
Azoknak a képzésben részesült személyeknek, akiket a Megyéspüspöke erre alkalmasnak tart, roma pasztorációs lelkipásztori munkatársi megbízatást adhat. Ezen személyek számára a Belügyminisztérium felkínálta a lehetőséget, hogy (amennyiben regisztrált álláskeresők), közmunkásként foglalkoztathatóak roma közösségszervezői és lelkipásztori munkatársi feladatok ellátására a Boldog Ceferino Intézeten keresztül.
A jelentkezési lapot a
www.boldogceferinointezet.hu internetes oldalon keresztül lehet letölteni, és a Boldog Ceferino Intézet, 2500 Esztergom, Simor János u. 128 címre lehet elküldeni, a szükséges mellékletekkel együtt (keresztlevél, plébánosi ajánlás, végzettség másolata, motivációs levél). A képzések operatív szervezője Farkas Gábor ( Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ). Kérdéseikkel forduljanak bizalommal hozzá!
 

Székely János segédpüspök
a MKPK Roma Pasztorációs Bizottságának Elnöke