Aktualitások

Támogassa Ön is adója 1%-val Alapítványunkat!

Minden jövedelemmel rendelkező állampolgárnak lehetősége nyílik arra, hogy személyi jövedelemadója 1%-át valamilyen közhasznú szervezet számára felajánlja. Erről adóbevallásunk elkészítésekor rendelkezhetünk, a támogatandó szervezet adószámának beírásával. Alapítványunk is jogosult az ilyen 1% fogadására, így örömmel fogadjuk felajánlásaikat.
 
A Szent Erzsébet Segítő Alapítvány megjelölésével például ifjúsági programunkat is segítheti, amelyben hátrányos helyzetű, többségében roma fiatalokat támogatunk. E fiatalok számára ösztöndíjat kínálunk, tanár bevonásával segítünk tanulmányaikban, továbbtanulásukban tanácsot adunk. Hitéletük és élményeik gazdagodását igyekszünk előmozdítani hazai és külföldi zarándoklatokkal, közös kirándulásokkal, programokkal, találkozókkal, nyári táborral. Az elmúlt két évben közel 15 fiatal juthatott el a francia Taizéi közösség otthonába támogatásunkkal.
 
Kérjük, támogassa Ön is Alapítványunkat adója 1%-val! 
adószám: 19186027-1-12
 
További információ: 
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
2656 Szátok, Kossuth út 54.
 

De Colores! - Jelentkezzen Ön is cursillora!

De colores! – Tájékoztató levél cigány –és hátrányos helyzetű Testvérek számára

A cursillo mindenekelőtt nem tanfolyam, nem egy lelkigyakorlat, hanem élmény. Ezért nem lehet pontosan meghatározni és leírni. Át kell élni! A cursillo módszerének jellemzői a barátság, a természetesség, az őszinteség és a belső tűz. A cursillóban a résztvevő találkozik önmagával, Istennel és az embertársaival. Egy hármas találkozást él át. A cursillo általában fellelkesíti, megrendíti, erővel tölti el a résztvevőket. Sokan egy életre szóló fordulatot tapasztalnak meg. Gyakran a cursillo által fontos barátságok szövődnek, új közösségek születnek. A cursillo nemcsak vallásos embereknek szól, hanem mindenkinek, akinek nyitott a szíve és a gondolkodása, aki őszintén keresi az élete értelmét, törekszik a hiteles életre. A cursillo egy hétvégén zajlik, csütörtökön estétől vasárnap délutánig tart. Utána pedig folytatódik egy felfrissült, megújult életben… A cursillót a katolikus egyház szervezi, a program vezetői világi keresztények. A Boldog Ceferino Alapítvány a cigány –és hátrányos helyzetű személyek részvételét anyagilag is támogatja.

Székely János Esztergom-Budapesti segédpüspök, a Magyarországi Cursillo lelkivezetője

 

Jelentkezés országosan:
www.boldogceferinoalapitvany.hu
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Boldog Ceferino Alapítvány - 2500 Esztergom, Simor J. út 128.
Tel: + 36 20 823 1403

Jelentkezés Váci Egyházmegye:
elektronikus levelezési cím: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
postacím: 2656 Szátok, Kossuth út 54.

 

A Boldog Ceferino Intézet képzései

 Lelkipásztori munkatárs – roma pasztorációs szakirány (Képzési tájékoztató)

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2014. dec. 1-3-i ülésén megalapította a Boldog Ceferino Intézetet, melynek elsődleges feladata roma pasztorációs lelkipásztori munkatársak képzése. Az Intézet képzései 2015 őszétől fognak elindulni.
 • Felvételi követelmények
  • a jelentkező olyan roma vagy nem roma identitású személy lehet, aki szeretne aktívan közreműködni a roma pasztorációban, közösségek szervezésében
  • 8 osztály (Rendkívüli esetben ez alól felmentést lehet kérni)
  • keresztlevél
  • lelkipásztori ajánlás (e mellett esetleg kisebbségi önkormányzat, iskola, polgármesteri hivatal, egyházi közösség ill. mozgalom, civil szervezet ajánlása, ha ilyenekkel szorosabb kapcsolatban van a jelentkező).
  • motivációs levél (saját kézírással; iskolák, család, eddigi élettörténet)
 • Felvételi
  • írásbeli (hitbeli ismeretek)
  • személyes beszélgetés
 • A képzés egy lelkiségi bevezető tanfolyammal kezdődik. (Elsődlegesen cursillo, de igény esetén felmerülhet egyéb bevezető kurzuson való részvétel is. pl. Fülöp kurzus) Amennyiben a jelentkező már részt vett ilyenen, nincs szükség az újabb részvételre!
 • Képzések: 5-ször 3 nap, több helyszínen az országban. Tervezett helyszínek: Alsószentmárton; Karcag; Máriabesnyő; Mátraverebély Szentkút; Eger; Kaposszentbenedek; Esztergom; Máriapócs; Miskolc; Vác; Budapest.
 • A program keretében fizetjük a résztvevők utazási és bennlakási költségeit!
 • A résztvevőknek leckekönyvük lesz, amelyben az egyes tanegységek elvégzését igazolják az oktatók.
 • A képzés része egy-két működő roma pasztorációs helyszín közös meglátogatása is.
 • A Lelkipásztori munkatársak (roma pasztorációs szakirány) feladatai:
  • Kapcsolattartás a helyi plébánossal. Munkájukat az ő irányítása alatt végzik.
  • Családi közösségek (imaalkalmak, bibliakörök) szervezése a plébános irányításával.
  • Közvetítés a roma családok és a plébános, a plébániai közösség között. Keresztelő, temetés, elsőáldozás, esküvő stb. esetén a családok felvilágosítása, bekísérése a plébániára, esetleg – a plébános megbízásából - szentségfelkészítő oktatás megtartása.
  • Közvetítés a roma családok és az iskola, az önkormányzat stb. között.
  • Délutáni gyerekprogramok szervezése.
  • A Szentmisékre a roma közösség, gyerekek elkísérése, ministránsok kiválasztása a roma gyerekek közül, felolvasók betanítása.
  • A plébános megbízása alapján hitoktatás pótlása roma gyerekeknek, akik valamilyen okból nem jártak hittanra.
  • Zarándoklat szervezése. Ünnepség, találkozó szervezése.
Azoknak a képzésben részesült személyeknek, akiket a Megyéspüspöke erre alkalmasnak tart, roma pasztorációs lelkipásztori munkatársi megbízatást adhat. Ezen személyek számára a Belügyminisztérium felkínálta a lehetőséget, hogy (amennyiben regisztrált álláskeresők), közmunkásként foglalkoztathatóak roma közösségszervezői és lelkipásztori munkatársi feladatok ellátására a Boldog Ceferino Intézeten keresztül.
A jelentkezési lapot a
www.boldogceferinointezet.hu internetes oldalon keresztül lehet letölteni, és a Boldog Ceferino Intézet, 2500 Esztergom, Simor János u. 128 címre lehet elküldeni, a szükséges mellékletekkel együtt (keresztlevél, plébánosi ajánlás, végzettség másolata, motivációs levél). A képzések operatív szervezője Farkas Gábor ( Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ). Kérdéseikkel forduljanak bizalommal hozzá!
 

Székely János segédpüspök
a MKPK Roma Pasztorációs Bizottságának Elnöke